tiistai 21. heinäkuuta 2015

Tii Baishi tilittää




Harjoitukset ovat jatkuneet. Tänään oli 18. päivä. Olen kerännyt kukkia koiralenkeiltä kaupungin metsistä, mökiltä ja ystävän puutarhasta. Poimin ne yksitellen maljakosta ja maalaan sivulta, päältä, takaa.

Eniten minua kiinnostavat, ja on aina kiinnostanut, pienet yksityiskohdat. Silmut, siemenkodat, terälehdet, juuret, se miten kukka kiinnittyy varteen jne.
Joskus 15 vuotta sitten keräsin kuolleita hyönteisiä ja valokuvasin niitä mm.dioille. Käytin kuvia malleina, kun tein grafiikantöitä: muurahaisia, perhosia, kimalaisia.  Myös Qi Baishin töissä on paljon hyönteisiä.
Havaintokyky luonnon kasvien suhteen on ainakin kehittynyt, kun olen kävellyt silmät tähdättyinä pusikoihin ja pensaisiin. Monien kukkien ja kasvien muodot ovat hyvin samankaltaisia, mutta on myös suuria poikkeamia lehtien muodoissa ja varsinkin siinä miten lehtiruoti piirtää kuvioitaan lehden sisällä.




Harjoittelu tuo todellakin turhautumisentunteita ja sitähän osasin odottaa, mutta turhauttavaa ei ole se, mitä sillä hetkellä teen, vaan Ajatus. Ajatus menee näin: ”Mitäs tämän jälkeen?”.
Heitän sen pois, se ei ole tämän hetken ongelma, mutta Ajatus palaa myöhemmin. Laitan sille oven: ”Nyt et tule”. Se kyllä onnistuu, mutta tunteen tasolla huomaan, että Ajatus vaivaa. 
Mitä teen tällä kasalla luonnoksia?

Kyllä. Olen oppinut paljon käden ja silmän yhteistoiminnasta. Olen oppinut uusia muotoja ja rikkaita viivoja. Luonnossahan ei ole viivoja sinänsä, mutta piirtämisessä ja viivan harjoittelemisessa luonnon muodot esitetään viivoilla. Viivoista huomaa heti, kun ne eivät vastaa malliaan. Jos ne eivät ole kauniita ja sulavia, ne eivät näytä ”oikeilta”. On hämmästyttävää esim. miten kauniita ovat kukkien varret silloin kun ne taipuvat, mihin suuntaan sitten taipuvatkin.  Luonto tuottaa vain täydellisten muotojen kauneutta.



Harjoitelmia


Palasin myös mestarini Qi Baishin töihin. Keräsin netistä uuden kuvakokoelman ja käytin taas niitä malleina.
Yksi päivä oli jääänyt väliin, kun en ollut kotona ja korvasin sen päivän harjoitukset Qi:n teosten kopioinnilla.
Kehittelin samalla myös itselleni punaisella maalattua merkkiä, nimikirjoitusta. Punainen merkki on lähes kaikissa Qi:n maalauksissa, mutta en tiedä onko se nimmari vai joku muu merkki.
Jatkan elämääni harjoitusten ja Ajatuksen parissa.



Qi Baishi jäljitelmä ja oma punainen nimmari



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti