keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

PikkuTii ja KurjuusKoulu: Osa 3. KurjuusKoulun aakkoset A-J (10 ensimmäistä)






Oppilaat palaavat sisälle heiteltyään tuhkan, mikä poltetuista kartoista syntyi, mieluisiin paikkoihin. Puun alle, kivenkoloon, pellolle.
Luokassa opettaja heijastaa seinälle KurjuusKoulun aakkoset. Tarkoitus on käydä ne läpi ja samalla miettiä, miten ne ovat olleet osana omaa elämää.


A. Jokaisella meillä on traumoja.
Sen myöntäminen on askel eheytymiseen, jos sitä haluamme.
Mitään pikaratkaisua ei ole eikä mikään muutu hetkessä.
Eheytyminen on elämänpituinen matka.




B. Kurjien tunteiden ja ajatusten välttely lisäävät niiden voimaa. Jatkuva onnen etsintä vie meidät takaisin siihen, mitä välttelemme.

Erilaisia välttelykeinoja:
















C. "Minä" ei ole mikään ajatus tai tarina. Siitä eriytyminen on jo iso askel matkallamme.





D. Kehossa on aina erilaisia tunteita ja tuntemuksia. Mielessä liikkuu koko ajan ajatuksia (nukkuessakin) halusit sitä tai et.





E. Elämä on prosessi, jossa kurjista tunteista ei voi koskaan päästä eroon, mutta ne voidaan aidosti hyväksi osana tätä matkaa.





F. Kurjien tunteiden ja ajatusten syyt löytyvät omista ajatus - ja tunnereaktioista. Syyt eivät ole ihmisissä tai asioissa. Muut ihmiset voivat provosoida ehdollistuneita reaktioita itsessä, mutta se ei ole heidän syynsä.






G. Myötätunto omaa itseään kohtaan auttaa enemmän kuin moittiminen. Sama pätee muihinkin ihmisiin.




H. Kurjien tunteiden välttely, tukahduttaminen, pakeneminen tai niitä vastaan taisteleminen eivät ratkaise pahaa oloa vaan siirtää niitä seuraaviin hetkiin. Vastustus lisää niiden voimaa, hyväksyntä heikentää.





I. Mieltä voi harjoittaa tietoisuustaitojen avulla ja ne voivat auttaa havaitsemaan omia ehdollistuneita tunnereaktioita. Mieli oppii palauttamaan ajatuksia kohteeseen harhailun sijasta.





J. Elämää ei voi koskaan hallita, mutta omien ajatusten ja tunteidensa kanssa voi päästä tasapainoon ja niitä voi oppia säätelemään.





Jatkuu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti